Schetsen in muziek
Moessorski’s Schilderijententoonstelling

Een meeslepend programma op een hedendaagse wijze uitgevoerd

Nootstroom in samenwerking met Tresoar ‘Schatkamer van Friesland’ heeft de eer om met een ensemble van top musici uit Friesland en omstreken Moesorgski’s Schilderijententoonstelling ten gehore te brengen.

Friese dichters

Vanaf uw binnenkomst in een van de bijzondere concertlocaties wordt u ondergedompeld in Russische klanken en de sfeer van dit beroemde werk. Speciaal voor deze concerten zijn nieuwe gedichten geschreven door de Friese dichters Anne Feddema, Elske Kampen en Arjan Hut. Zij zullen al voordragend het publiek meenemen in de fantasievolle wereld van de Russische sagen en sprookjes.

Kers op de taart

Als kers op de taart beginnen we dit symfonische programma met de Fanfare van de Wiener Philharmoniker geschreven door Richard Strauss.

DATA EN TIJDEN:

zondag 26 maart - 15:30 uur
Grote Zaal Tresoar Leeuwarden

zondag 2 april - 15.30 uur
Grote of Martinikerk Sneek

entree 10 euro - kaarten aan de zaal

Programma Schilderijententoonstelling

Een wandeling langs de schetsen

De Schilderijententoonstelling begint met een wandeling, de Promenade genoemd. Tussen de meeste schilderijen keert het thema van de Promenade terug.

De schilderijen

Gnomus - Een strompelende, mismaakte dwerg

Het oude kasteel - Een troubadour zingt een smartlap

Tuileries - Spelende kinderen in een park in Parijs

Bydlo - Het moeizaam voortsjokken van een Poolse ossenwagen

Ballet van kuikens - Ballet van kuikentjes in hun eierschalen

Samuel Goldenberg - De rijke Samuel Goldenberg in discussie met een arme geloofsgenoot

Limoges - Markttafereel

Catacomben - De koning van de dood

Baba Yaga - Sprookjesheks in haar griezelige hut, plus een heksensabbat.

De grote poort van Kiev

Nootstroom_Schilderijententoonstelling_bladmuziek
Nootstroom_poster-A1_Schetsen-in-muziek_Schilderijententoonstelling.-NEW

Over Moessorgski

De Russische componist Modest Moessorgski (1839-1881) bezocht in 1874 een herdenkingstentoonstelling over een schilder die dat jaar was overleden. Moessorgski kwam op het idee de indrukken van de tentoonstelling in muziek om te zetten. Het werd een rijk gevarieerd werk en een van de meest spraakmakende composities van de negentiende eeuw.

Origineel voor piano

De pianocyclus Schilderijententoonstelling behandelt een muzikale impressie van tien schilderijen gemaakt door de Russische kunstenaar Viktor Hartman (1834 – 1873), die architect, ontwerper, volksschilder en beeldend kunstenaar was in Sint Petersburg. Hartmans veelzijdige oeuvre omvat naast balletontwerpen ook stedenbouwkundige objecten waaronder de gigantische poort voor de stad Kiev.

Een van de meest spraakmakende composities

De componist Modest Moesorgski (1839-1881) bezocht in 1874 een herdenkingstentoonstelling over Hartman die dat jaar was overleden. Moesorgski kwam op het idee de indrukken van de tentoonstelling in muziek om te zetten. Het werd een rijk gevarieerd werk en een van de meest spraakmakende pianocomposities van de negentiende eeuw. Mede door de fantastische bewerking voor symfonieorkest (1922) door de Fransman Maurice Ravel (1875 – 1937) werd de Schilderijententoonstelling een grote klassieke hit.

Meer weten over Nootstroom?