Jannie Reijenga

-  klarinet  -

Over Jannie Reijenga

KLARINET - LOCATIES NOOTSTROOM

Wat een mooi geluid, wat een warme klank! Vanaf mijn eerste kennismaking met de klarinet was ik diep onder de indruk. Ik wilde niets liever dan mooi kunnen spelen op dit instrument en ik wilde graag klarinetdocent worden. Die wens ging al snel in vervulling, al vanaf mijn tweede jaar op het conservatorium geef ik les. Jarenlang heb ik lesgegeven aan verschillende muziekscholen en ben zo in verschillende plaatsen de klarinetjuf geweest. In al die jaren en in al die plaatsen heb ik heel veel leerlingen van jong tot wat minder jong mogen begeleiden bij het uitoefenen van een fantastische hobby. Een aantal van deze leerlingen heeft er zelfs hun beroep van gemaakt.

Vanaf september 2015, na de opheffing van CvdK de Meldij, geef ik als zzp’er klarinetles in Drachten. Het ontwikkelen van het “met gevoel spelen”, je emoties in de muziek kunnen leggen, vind ik waardevol. Tijdens de lessen probeer ik de leerling bewust te laten worden van de eigen muzikaliteit. Ook het samen musiceren in kleinere en grotere groepen vind ik heel belangrijk, samen muziek maken is een van de leukste zaken die ik kan bedenken en ik vind het fantastisch om die ervaring te delen. Het kan zo’n kick geven als je samen de muziek beleeft!

Nootstroom-kerngroep_Jannie-Reijenga-01

" NootStroom betekent voor mij
vanuit een gedeelde passie mooie muziek spelen! "

Samen mooie muziek maken

Ik organiseer vaak samenspelmomenten en voorspeelmogelijkheden om podiumervaring op te doen, leerzaam en nog leuk ook. Mijn eigen allereerste optreden was trouwens niet zo’n leuke ervaring, na het eerste liedje hield mijn klarinet er mee op. Ik kreeg er geen geluid meer uit, daar stond ik dan als negenjarig meisje met een heel rood hoofd en met een klarinet zonder geluid….gelukkig is dat daarna nooit weer voorgekomen.

Ik ben geboren en getogen in de Friese Zuidwesthoek en heb jarenlang gespeeld bij Streekharmonie Concordia te Balk. Bij deze vereniging heb ik vaak als soliste opgetreden met verschillende klarinetconcerten. Ook heb ik tijdens mijn studie veel speelervaring opgedaan in het Regionaal Jeugd Orkest. Tegenwoordig speel ik als uitvoerend klarinettiste mee in diverse ad hoc orkesten en ensembles, waaronder het NNHO, Orkest Fryslân en The Symphonic Music Collection. Daarnaast verleen ik regelmatig medewerking aan kerkdiensten, cd-opnamen en bijzondere projecten zoals het Kurt Weill project en Út Genegen Fjoer.

Ik heb twee dochters, die allebei ook spelen, niet op klarinet, maar op saxofoon en dwarsfluit. Mijn oudste dochter speelt bij het Frysk Fanfare Orkest en mijn jongste dochter speelt bij Gruno’s Postharmonie. Beide orkesten geven regelmatig bijzondere concerten met bijzondere solisten en ik vind het erg leuk dat ook zij allebei ervaren hoe geweldig het is om samen mooie muziek te maken.

Meer weten over Nootstroom?