Maaike Twigt

-  dwarsfluit  -

Over Maaike Twigt

DWARSFLUIT - VASTE MUSICUS NOOTSTROOM

Het is begonnen met de fluitmuziek die mijn ouders vroeger afspeelden. Wat een mooi geluid vond ik dat! Ik mocht op dwarsfluitles en wilde heel goed worden, net als mijn fluitlerares Pamela Wallen (NNO). Zij heeft mij geleerd om muziek snel van blad te kunnen spelen. Van haar en van mijn leraar Wout van den Berg (Hexagon Ensemble) heb ik niet alleen de techniek, maar ook de muzikale interpretatie geleerd. Thuis speel ik vaak muziek ter ontspanning, als het lezen van een boek, en geniet van het verhaal. Toch heeft muziek meer te bieden als je een stuk vaker speelt en de achtergronden bestudeert. Je kunt dan het verhaal doorvertellen aan publiek.

Er is best veel gecomponeerd voor dwarsfluit solo, maar dat klinkt heel open. De afgelopen jaren heb ik uitvoeringen gegeven met pianist Jean-Baptiste Milon. Het is heerlijk om samen met dezelfde intentie de muziek te laten stromen. Ook treed ik op met fluitiste Annet Kruidhof. Mijn blaastrio (fluit – hobo – klarinet) The Redwoods is heel afwisselend doordat elk houtblaasinstrument zijn specifieke klank heeft.

Met het Fries Jeugd Harmonie Orkest onder leiding van Piebe Bakker en Tseard Verbeek begon mijn orkestervaring. Ik mocht bij het orkest komen als ik piccolo ging spelen, dat vond ik fantastisch! Ik ben daarna lid geweest van diverse andere harmonie en symfonie orkesten. Het is heel bijzonder om ‘tussen het geluid’ te zitten. Het geeft een kick om met een groep samen een muziekstuk uit te voeren. Ik vind het nog steeds heel leuk om piccolo te spelen. De partijen zijn vaak niet zo groot, je zit dus veel te tellen. Maar als je speelt, ben je wel goed te horen! Thuis heb ik ook een altdwarsfluit. Deze geeft een mooi diep, warm geluid. Helaas is de altdwarsfluit niet vaak te horen in orkestmuziek.

Nootstroom-kerngroep_Maaike-Twigt-01

" Mijn passie om mooie muziek te maken en mijn creatieve ideeën over concertuitvoeringen komen samen in Nootstroom.
Een droom wordt werkelijkheid. "

Droom wordt werkelijkheid

Uiteraard besteed ik veel tijd aan mijn passie: muziek. Er zijn ook andere dingen die me energie geven. Ik heb een jong gezin, we hebben twee lieve zoontjes. Parttime werk ik op een middelbare school als amanuensis en ik ben auteur van een lesmethode biologie. Tekenen en naaien geven me veel plezier, en ik ontwerp en verkoop ook zelf stoffendessins. Mijn creativiteit komt goed van pas bij het vorm geven aan Nootstroom.

Nootstroom bestaat uit professionals uit Friesland met een hart voor muziek. Iedereen heeft bovendien andere kwaliteiten, waardoor we elkaar inspireren. Dirigent Arnaud Oosterbaan weet met zijn enthousiasme zijn ideeën zo over te brengen, dat de muzieknoten als het ware van het papier af komen en sterren worden. Als iedereen de muziek met dezelfde intentie speelt, ontstaat er een nieuwe wereld.

Mijn passie om mooie muziek te maken en mijn creatieve ideeën over concertuitvoeringen komen samen in Nootstroom. Een droom wordt werkelijkheid.

Meer weten over Nootstroom?