Martin Grudaj

-  cello  -

Over Martin Grudaj

CELLO - VASTE MUSICUS NOOTSTROOM

Cellist Martin Grudaj, van Albanese afkomst, begon in zijn geboortestad op zesjarige leeftijd met zijn cellolessen. In 1989 studeerde hij met een 10 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tirana. In 1995 pakte hij in Groningen zijn cellostudie opnieuw op met als leermeester Lucia Zwarts.

In 1999 studeerde hij met de hoogste lof af aan het Prins Claus Conservatorium als docerend musicus. Daarna specialiseerde hij zich onder leiding van de docenten Lucia Swarts en Troels Svane als uitvoerend musicus/solo-cellist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, welke opleiding hij in 2001 eveneens cum laude voltooide. De tweejarige opleiding specialisatie kamermuziek rondde hij het jaar daarop in één jaar af met als onderscheiding: ‘Uitmuntend kamermusicus’.

Nootstroom-kerngroep_Martin-Grudaj-01

" Het geeft mij ongelofelijk veel vreugde om met gepassioneerde collega’s in contact te komen en gezamenlijk het plezier van musiceren uit te dragen. "

Samen met Elena: Duo Albarus

Martin volgde masterclasses bij o.a. Jean Decroos, Pieter Wispelwey, Uzi Wiesel en Michel Strauss. Met het Drents Kamerorkest Divertimento voerde hij o.a. het Cello-concert a-klein van Robert Schumann uit. Zijn cello-solo improvisaties worden sterk geïnspireerd door thema’s uit de volkstraditie van de Balkan.

Met pianiste Elena Malinova uit Sint Petersburg vormt hij het duo ‘Albarus’ en samen met Sergei Bolotny, vaste violist bij het NNO, het trio ‘Illyria’. Dit trio trad o.a. op in het programma van Radio 4 vanuit de Spiegelzaal in het Concertgebouw te Amsterdam. Op het repertoire van zowel het duo als het trio staan o.a. componisten als Haydn, Beethoven, Schumann, Brahms, Rachmaninov, Bloch en Sjostakovitsj.

Meer weten over Nootstroom?