De operatop komt naar Moddergat (Friesch Dagblad)

Waar de opera Peter Grimes wordt opgevoerd, zitten de zalen vol. Niemand uit het productieteam van artistiek leider Arnaud Oosterbaan twijfelt er dan ook aan dat de uitvoering bij Moddergat een groot succes zal worden.

,,Peter Grimes is huge”. Regisseur Paul Carr uit zich in superlatieven als hij het heeft over de opera die al zijn hele leven een grote rol speelt. Letterlijk: z’n moeder was vier maanden zwanger toen ze de hoofdrol zong in de opera over een kleine vissersgemeenschap aan de Engelse kust. ,,De muziek moet iets met me gedaan hebben.” Dat kan niet anders: ,,Iedereen die met de opera in aanraking komt wordt er door geraakt, door de muziek en het verhaal.

De opera van Benjamin Britten, die in 1945 in première ging, gaat over een visser die verstoten wordt door de gemeenschap als een jonge jongen komt te overlijden. Zonder bewijs gaan de bewoners er vanuit dat Grimes, een zonderlinge figuur, er mee te maken heeft. De beschuldigingen gaan zover dat de visser uiteindelijk geen andere uitweg ziet dat zichzelf van het leven te beroven.

Veel invloed

Het verhaal is universeel. ,,Is niet iedereen bang verstoten te worden?”, meent Carr. De muziek is filmisch. Oosterbaan: ,,Het is heel beeldend, vol drama en modern. Het heeft heel veel invloed gehad op hoe de operawereld.” Dat hij het stuk mag regisseren ziet Carr als een geweldige kans, die nog eens extra bijzonder wordt omdat de gemeenschap van Moddergat zélf wordt meegenomen in het geheel.

Voor Oosterbaan was het een grote wens om de opera een keer uit te voeren. ,,En twee jaar geleden heb ik de eerste lijntjes uitgezet.” Maar hoe en waar, daar kwam hij niet uit. ,,Totdat iemand zei: Moddergat. Ik ben in de auto gestapt om te kijken en wist meteen: dit is de locatie.” Hij wist de solisten al warm te maken voor de opera nog voordat er definitief groen licht kwam. Pas vorige week donderdag kregen Oosterbaan en zijn team dankzij de toezegging van FB Oranjewoud een ‘go’.

In Nederland is de opera al jaren niet meer uitgevoerd. En een uitvoering op locatie is alleen in Aldeburgh (Suffolk) gedaan, op het strand waar het verhaal zich afspeelt. ,,Maar daar werd de muziek vanaf een band afgespeeld. Wij doen het met een echt orkest.” De musici van Nootstroom, professionals aangevuld met net afgestudeerde conservatoriumstudenten, spelen vanuit een grote, verwarmde orkestbak. De twaalf solisten zijn allemaal van ,,topklasse”, aldus Oosterbaan.

Albert Bonnema (tenor) speelt Peter Grimes. Sopraan Jeannette van Schanik speelt schooljuf Ellen Orford die als enige nog in Grimes gelooft. ,,Iemand met een bliksemcarrière”, aldus de dirigent. Roberta Alexandra, eerder te zien in de Scala van Milaan, komt naar Moddergat om de rol van mrs. Sedley op zich te nemen Maar er is ook een rol voor de veelbelovende Sneker Sander de Jong, de tenor die rol krijgt van dominee Horance Adams.

250 mensen

Daarnaast zijn er nog zeventig figuranten en zangers nodig. De basis van het koor wordt gevormd door Oosterbaans eigen koor Opus, aangevuld met negentien professionele zangers. Ook amateurs uit de regio kunnen auditie doen om mee te zingen of te spelen in het stuk. ,,We hebben veel mensen nodig. We beelden een hele gemeenschap uit. Er zijn scènes met voetballende kinderen. En we zoeken ook geoefende amateurs.” In totaal werken er straks 250 mensen mee aan de opera.

De kaarten kosten 49 euro (tweederangs) en 59 euro (eerste rang). In eerste instantie zijn er vijf voorstellingen ingepland, met voor elke avond een reservedatum voor het geval het weer roet in het eten gooit. Oosterbaan verwacht veel animo van operaliefhebbers. Vandaar dat er ook contacten zijn gelegd met bungalowparken, bed-and-breakfast en restaurants om arrangementen te kunnen aanbieden. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is bussen in te zetten.

Bron: Friesch Dagbad 12 februari 2020; Foto: Marcel van Kammen