In het hart geraakt met Puccini's hartverscheurende opera tussen stapels boeken | *****

De traditie van Bayreuth, een verwelkoming door koperblazers, beleefde men ook in de boekenloods van Steven Sterk in Gorredijk. Maar hier ging het niet om een muzikale proloog tot een urenlange Wagner-opera.

In Gorredijk klonk aansluitend een veel kortere opera: Suor Angelica van Puccini, een werkje van ongeveer 60 minuten dat deel uitmaakt van zijn drie korte opera’s omvattende Il Trittico (Het drieluik).

Gedoemd

Angelica, een telg uit een vooraanstaande familie, is na een buitenechtelijk kind te hebben gebaard, een zoon, ondergebracht in een klooster. Als ze jaren later van een op geldbelust familielid hoort dat haar kind al geruime tijd dood is heeft ze nog maar één wens: haar zoon terugzien in de hemel. Door gif in te nemen hoopt ze dat moment zo gauw mogelijk te beleven. Te laat realiseert ze zich dat zelfdoding een zonde is. Ze is gedoemd. Maar dan is er dat tranentrekkende moment, omlijst met Puccini’s hartverscheurende muziek, waarop ze oog in oog staat met haar kind.

Deze opera, vocaal ingevuld met alleen zangeressen, vraagt naast een ijzersterke vertolkster van de titelrol om een goed op elkaar afgestemd ensemble, een uitermate gedetailleerde aanpak van het orkest en een onsympathieke prinses die autoriteit en een ijzige kilte uitstraalt. Dat alles gevat in een voor intimiteit geschikt toneelbeeld.

Niet te missen onderonsjes

En dat was het. Van de diepte van de hal werd nauwelijks gebruikgemaakt. De in rood gehulde nonnen (rood symboliseert de liefde van God) stonden op hooguit twee meter van de tribune, waardoor de dialogen en de vele onderonsjes verstaanbaar bleven. Ze bleven overeind, ondanks het rijke en dynamische palet van orkest Nootstroom. Een verdienste van dirigent en artistiek leider Arnaud Oosterbaan en regisseur Teus van der Stelt.

Vocaal gezien werden er topprestaties geleverd. Sopraan Silvia Sequeira, winnares van het tv-programma Aria was met haar volumineuze, overrompelende geluid en emotionele overtuigingskracht de ultieme Angelica. In haar solo-momenten, waaronder de aria Senza mamma , was ze magistraal. Haar tegenspeelster, alt-mezzo Carina Vinke, als de prinses, was eveneens indrukwekkend. Ook de nonnen stelden niet teleur. Het soms als het ware meehuilende orkest leverde precisiewerk. Puccini probeerde met deze opera mensen in het hart te raken. Met deze uitvoerenden is hem dat absoluut gelukt.

RUDOLF NAMMENSMA – Leeuwarder Courant  28 december 2023

De in rood gehulde nonnen in 'Suor Angelica' met Silvia Sequeira (links) Foto: Rens Hooyenga

Suor Angelica .

Gebeurtenis: Nootstroom met Puccini’s opera Suor Angelica met Silvia Sequeira, Carina Vinke, Marion van den Akker e.a., Nootstroom Orkest o.l.v. Arnoud Oosterbaan. Gezien: 27/12 Gorredijk, Boekenmagazijn Sterk Publiek: circa 500 (uitverkocht) Nog te zien: 30 december, 1 januari (matinee), www.nootstroom.com